Konzola Nintendo

Nintendo

Odkar so javnosti predstavili Wii, pri Nintendu orjejo lastno ledino zasnove igralnih konzol. Medtem, ko Microsoft in Sony bijeta moč v grobi procesni moči, so pri Nintendu razmislili, kako igre približati igralcem v času, ko vse več ljudi igra na telefonih. Čeprav so se mnogi posmehovali upravljanju z gestami, okoli katerih je bil zgrajen Wii, je bil za Nintendo zlata jama in najbolje prodajan igralni sistem doslej. Sledil je Wii U, ki je zgrešil v vseh pogledih. Nintendo je bil zaradi tega neuspeha pod drobnogledom navdušencev in medijev. Pri Nintendu, ki že dolgo kraljuje med prenosnimi igralnimi napravami s serijo 3DS, so domačo konzolo naredili drugačno tako, da so jo naredili mobilno. Rodil se je Nintendo Switch, ki ga lahko igrate doma ali na poti.

Kakšen je Nintendo Switch?

Vsa strojna oprema je stlačena v plastično ohišje, ki meri 23,9 x 10,2 x 1,4 cm. Na sprednji strani skoraj celotno velikost konzole zaseda zaslon diagonale 16 cm in ločljivosti do 720p (1280 x 720p). Zaslonček je dotiku prijazen in zna ločiti med desetimi hkratnimi dotiki. Na dnu naprave so USB-C vratca za polnjenje vgrajene baterije, povezavo s televizorjem in drugimi napravami. Za razliko od jabolčnih izdelkov, je Switch opremljen s 3,5 mm analognim avdio izhodom ter stereo zvočniki. Na robu naprave sta dve kovinski tračnici, v kateri parkiramo vesela upravljalnika (Joy-Con), s katerima upravljamo napravo.

Na zadnji strani je majhna tačka, na katero se celotna naprava, ki tehta skoraj 30 dag, naslanja. Pod tačko je reža za MicroSD kartice, na vrhu napravice pa se pod pokrovčkom skriva režica za pomnilniške kartice, na katerih Nintendo prodaja igre. Za hlajenje so na zgornji strani enote dokaj velike reže, preko katerih vgrajeni ventilator potiska segret zrak stran od procesorja. Med igranjem se lahko napravica v dlani segreje tja do 40°C, v priklopni postaji pa še kakšno stopinjo več.

Kakšnega okusa je Nintendo Switch?

Lizanje domače elektronike ni zdravo početje, zato ga toplo odsvetujemo. Vendar nimamo vsi enake pameti in nekateri so še premladi, da bi vedeli, kaj je za v usta in kaj ne. Nintendo igre za Switch prodaja na majhnih karticah, ki bi jih radoveden otrok kaj hitro zamenjal na bombon. Zato so pri Nintendu vse kartice premazali z denatonijevim benzonatom, ki ga je moč kupiti pod tržnim imenom BITTER+PLUS. Kot ime namiguje, je to ena najbolj grenkih kemičnih snovi, kar jih je odkrilo človeštvo. Voda postane neužitno grenka že, če eno samo kapljico raztopimo v 5.ooo litrih vode. Denatonij ni škodljiv zdravju, je pa zelo, zelo, zelo neprijetnega okusa.

Kako deluje Nintendo Switch?

Kot smo že namignili, je mogoče Switch igrati doma ali na poti. V tračnicah na robu naprave sta nameščena desni in levi upravljalnik. Ko napravo nosimo naokrog, sta upravljalnika parkirana ob zaslon in naprava deluje kot pomanjšan Wii U upravljalnik. Vgrajena baterija zadošča za dobre tri ure igranja, odvisno od temperature in vrste uporabe. Doma Switch počiva v priklopni postaji, ki je priključena na elektriko in preko HDMI vrat v televizor. Priklopna postaja je priložena konzoli in skoraj povsem prekriva sprednjo in zadnjo stran naprave. Notranjost je narejena iz trde plastike, zato priporočamo uporabo ščitnikov zaslona, saj je mogoče sicer zaslon popraskati že samo z vstavljanjem v in jemanjem iz priklopne postaje.

Ker naprave ni mogoče igrati, ko je v priklopni postaji, je moč upravljalnika Joy-Con preprosto odklopiti iz osnovne enote ter ju priključiti na ergonomsko oblikovano držalo, Joy-Con Grip poimenovano. Tudi ta je priložen napravi. Joy-Con upravljalnika podpirata tudi upravljanje z gestami, zato ju je mogoče uporabljati brez držala. Morda najbolj napredna funkcija naprave je možnost, da s priloženima Joy-Conoma dva igralca igrata eno igro. V tej konfiguraciji vsak igralec drži en Joy-Con, na voljo pa ima večsmerno tipko, štiri smerne gumbe ter dva gumbka na vrhu upravljalnika. Za varno uporabo sta v škatli še držali s paščkoma, s katerima sta Joy-Cona povezana z zapestjem igralca in tako varujeta domačo elektroniko in okna pred letečimi upravljalniki.

Kaj poganja Nintendo Switch?

Nintendo Switch ni najbolj zmogljiva konzola na trgu, daleč od tega. Vendar se manjša moč, ki je posledica mobilne narave naprave, med igranjem ne pozna, saj Nintendo vse svoje igre programira na osnovi omejitev strojne opreme. Napravo poganja Nvidia Tegra X1 sistem na čipu, v središču katerega je procesor z osmimi sredicami. Pod isto streho je še grafični procesor z 256 sredicami iz družine Maxwel ter video procesor za MPEK-4 HEVC in VP9. Poraba sistema je pičlih 15W, povprečna poraba pa dosega le 10W. Naprava ima vgrajenega 32 GM pomnilnika, ki ga je moč razširiti s karticami microSD velikosti do 2 TB. Switch podpira Bluetooth 4.1 in WiFi povezljivost, na mobilna omrežja LTE pa se ne poveže.

Kaj lahko igramo na Nintendu Switch?

Nintendo igralne konzole slovijo predvsem po igrah, ki jih pišejo pri Nintendu. Najbolje prodajana igra na sistemu je Zelda: Breath of the Wild, spisana v studijih Nintenda. Slednje so prodali že skoraj 5 milijonov izvodov, tako v kartični kot pretočni obliki. Vse igre, ki jih Nintendo prodaja za svojo konzolo, je moč kupiti tudi v spletni trgovini, ki je vgrajena v samo programje naprave. Nekatere igre so na voljo samo v digitalni obliki in jih ni moč kupiti v škatlah, čeprav cene niso zato nič nižje. Druga najbolje prodajana igra je Mario Kart 8 Deluxe, prav tako delo Nintendovih programerjev in umetnikov, katero je kupilo skoraj 4,5 milijona igralcev, tretje mesto pa zaseda Splatoon 2, tudi iz Nintendovih programerskih brlogov. Skupno so za sistem prodali okoli 30 milijonov iger.

Poleg iger, ki jih za svojo konzolo pišejo pri Nintendu, so na voljo izdelki mnogih drugih založnikov. Od nogometne simulacije FIFA do iger, ki smo jih bolj vajenih s telefonov. Brezplačnih iger je bolj malo, mikro plačila pa so del življenja tudi na Nintendovem Stikalu. Switch podpira Mii avatarje, ki so jih predstavili z Wii-jem. Mii je mogoče oblikovati po željah igralca in so nato na voljo kot liki v raznih igrah, ki to funkcijo podpirajo. Prav zabavno je gledati lik, ki smo ga ustvarili sami, dirkati z legendarnimi Nintendo junaki v priljubljenem Mario Kartu.

Switch ima vgrajen še bralnik za NFC čipe, ki se skriva v desnem Joy-Conu. To omogoča igralcem uporabo Amiibo figuric v igrah. Podprtost je odvisna od igre do igre, a večina Nintendo iger v večjem ali manjšem obsegu podpira Amiibo figurice.

Kje lahko kupim Nintendo Switch?

Pri nas je na prodaj v največjih trgovinah z zabavno elektroniko in specializiranih prodajalcih. Cene se pričnejo pri okoli 329,99 € brez priložene igre, posamezni izvodi iger pa stanejo od 20 € do 90 € in več, odvisno od verzije in načina pakiranja igre.

Kaj lahko kupim za svoj Nintendo Switch?

V škatli je priloženo vse, kar potrebujete za uporabo konzole, z izjemo zaščitnika ekrana. Obvezno priporočamo nakup hkrati s konzolo in večina slovenskih trgovcev vam bo ob konzoli rade volje prodala še zaščitno folijo. Če folijo kupite in namestite takoj, se izognete morebitnim praskam in umazaniji, zaradi katerih je lepljenje plastike na ekrane prava nadloga. Pameten nakup je tudi prenosna torbica za konzolo. Če boste Stikalo nosili s seboj, ga je pametno zaščititi s škatlico z mehkimi ali trdimi stranicami. Kupiti je mogoče tudi nadomestne Joy-Con upravljalnike v različnih barvah, omislite pa si lahko tudi čisto pravi upravljalnik, ki ne varčuje na ergonomiji. Nakar so tu še nalepke, s katerimi je moč polepiti tako sam Switch kot priklopno postajo in ga dodatno zaščititi pred praskami, hkrati pa tako tudi poskrbite, da vaš Switch izstopa od drugih.