Kako izbrati dober gaming računalnik?

 

Gaming računalnik, na katerem boste lahko uživali v igranju računalniških iger, mora biti izbran premišljeno. V računalniškem svetu na splošno velja, da nekoliko dražje komponente običajno zagotavljajo tudi bistveno boljše karakteristike. Le za nekaj evrov več lahko kupimo dosti boljši hardware, kar posledično pomeni, da bomo z računalnikom zadovoljni dalj časa. Če pa se bomo odločili za nakup cenejše različice, se lahko zgodi, da bodo komponente po dobrem letu že zastarele in naprava pa ne bo več dosegala pričakovanega rezultata.

gaming-prenosnik-hp-omen-15-dc0024nm-za-igricarje

Kakšen procesor izbrati za gaming računalnik?

Za dober gaming računalnik bo potrebna ustrezna kakovostna CPU (Central Processing Unit) enota.  Ker vemo, da procesor predstavlja možgane računalnika in izvaja najbolj pomembne operacije, mora biti le-ta izbran premišljeno. Zmogljiv procesor z visokim delovnim taktom (kot sta na primer Intel Core i7 ali Intel Core i5) bo poskrbel, da boste lahko maksimalno izkoristili tudi izbrano grafično kartico. Sodobne računalniške igre so danes grafično in matematično zelo zahtevne, kar pomeni, da zahtevajo ustrezno sestavo računalnika, z zaslonom, ki zagotavlja visoko ločljivost. Ključnega pomena je tudi hitrost.

Večina iger sicer ni optimiziranih za osem jeder, kar pomeni, da bo za igranje najbolj primeren štirijedrni procesor. V tem rangu brez dvoma lahko priporočamo Quad-Core CPU (štirijedrni procesor). Zelo priporočljivo ga je kombinirati s tihim, a učinkovitim sistemom vodnega hlajenja. Izberete seveda lahko tudi procesor, ki ima več jeder, kot so AMD Ryzen 7 (osemjedrni procesor) ali AMD Ryzen Threadripper 1950X (šestnajstjedrni procesor), čeprav načeloma velja, da za povprečnega igričarja nakup več kot 4-jedrnega CPU ni potreben.

gaming-racunalnik-pcline-basilisk-domaca-uporaba

Gaming računalnik in grafična kartica

Druga ključna komponenta kakovostnega gaming računalnika je grafična kartica, ki je lahko integrirana ali samostojna komponenta. Med najbolj zmogljive grafične kartice brez dvoma lahko uvrstimo AMD Radeon RX 560 ter Nvidiina predstavnika GeForce GTX 1060 in GTX 1070. Grafična kartica mora zagotavljati kakovostno resolucijo, kar je za igranje iger zagotovo bistvenega pomena. Za kakovostno igranje igric je pri izbiri grafične kartice pomembno predvsem število izrisanih sličic na sekundo. Za tekoče igranje brez motenj priporočamo, da grafična kartica ob danih nastavitvah in v izbrani ločljivosti zmore vsaj stabilnih 30 sličic na sekundo. Pravi gamerji pa si želijo tudi do 60 ali več prikazanih sličic na sekundo (FPS), kar pomeni, da med igranjem ne bo prihajalo do občasnih vodoravnih in pretrganih črt na zaslonu.

Ena najbolj zmogljivih grafičnih kartic, Nvidia GTX 1060, je vgrajena tudi v izjemen prenosni računalnik Lenovo Legion Y720, ki si ga lahko ogledate v sledečem predstavitvenem video posnetku:

Najbolj pogosto izbrana resolucija je še vedno 1080p, za katero lahko priporočamo grafični kartici Nvidia GeForce GTX 970 in AMD RX 560. Če pa boste igrali v bolj zahtevni resoluciji, kot je 1440p, pa lahko priporočamo GTX 1060 in AMD-jev RX Vega 56. Vsi tisti gamerji, ki bi radi igrali v resoluciji 4k, pa si morajo izbrati najmanj GTX 1080 ali RX Vega 64. Večina igričarskih grafičnih kartic je danes opremljena s 4GB grafičnega pomnilnika, najboljše med njimi pa se lahko pohvalijo tudi z 8 GB. Izdelovalci iger, prilagojenih igranju z očali navidezne resničnosti (VR), priporočajo izbiro zelo zmogljive grafične kartice s 4 GB pomnilnika ali več.

gaming-ocala-navidezna-resnicnost-vr-igranje

Kako pomembna je matična plošča?

Pri izbiri matične plošče moramo vedeti in upoštevati ali ima matična plošča vgrajen Wifi, ali podpira Bluetooth in koliko PCI-e slotov ima (slednje nam pove, koliko grafičnih kartic lahko nanjo priključimo). Vse našteto je pomembno predvsem  zaradi možnosti morebitne kasnejše nadgradnje izbranega računalnika.

gaming-prenosnik-acer-aspire-v-nitro-serija

Kakšen disk oziroma komponento za shranjevanje podatkov izbrati?

SSD disk kapacitete minimalno 256 GB je obvezna komponenta vsakega dobrega gaming računalnika, saj bo učinkovito poganjal operativni sistem in igre, ki jih bomo na njem igrali. Sicer je igranje možno tudi na HDD disku, vendar pa bo počasnejše, glasnejše, bolj potratno, disk pa se bo zaradi pregrevanja tudi prej pokvaril.

Monitorji za igričarje

gaming-monitor-asus-rog-swift-pg279q-lcd

V praksi se pogosto dogaja, da kupci največkrat varčujejo pri izbiri monitorja in tipkovnice, kar je velika napaka. Zavedajte se, da monitor določa končno uporabniško izkušnjo, saj bo tudi najboljša grafična kartica na nizkocenovnem monitorju kazala slabšo sliko. Sama velikost monitorja je sicer pomembna, vendar pa je še bolj pomembna njegova visoka ločljivost (izberite monitor vsaj ločljivosti 2560 x 1440 pik). Danes so namreč kakovostni, 22-palčni monitorji cenovno že zelo dostopni, prav tako tudi 24- in 27-palčni modeli s sliko polne visoke ločljivosti (1080p) niso več tako hud finančni zalogaj. Za igranje iger vsekakor svetujemo izbiro monitorja z matriko IPS (oziroma eno njenih izpeljank S-IPS, AH-IPS, PVA …), odsvetujemo pa izbiro monitorjev v katerih je vgrajena matrika vrste TN.

Pri končni izbiri gaming računalnika seveda pomembno vlogo igra tudi cena, zato se moramo tu in tam odločiti tudi za kakšen kompromis. Osredotočite se predvsem na tisto, kar je vam najbolj pomembno – dobro delovanje in solidno grafiko si lahko zagotovite že po relativno ugodni ceni, medtem ko boste za igranje pri najvišjih zmogljivostih odšteli nekaj več denarja, a bo uporabniška izkušnja vredna vsakega evra.